Ingenieuze drugs-postorderbedrijf ‘Dark Web’ opgerold bij invallen in Amsterdam en Werkendam

De politie heeft invallen gedaan en verdachten op heterdaad aangehouden terwijl ze ingelogd waren op het dark web. De mannen runden volgens de politie een ingenieus postorderbedrijf voor drugs.

Agenten vielen afgelopen dinsdag panden binnen in Werkendam en Amsterdam. Het gaat om vijf woningen en een kantoor in Amsterdam en een woning met loods in Werkendam. De verdachten zijn drie mannen (32 en 50 jaar uit Amsterdam en 48 jaar uit Werkendam) en een vrouw (36 jaar uit Amsterdam).

Het begon allemaal in mei 2017 met het oprollen van de drugs-marktplaats Hansa Market. De politie heeft de marktplaats enige tijd overgenomen om de handel en handelaren in de gaten te houden. Het account met de naam ‘Doug-Heffernan’ trok de aandacht van het onderzoeksteam. De mensen achter het account waren verantwoordelijk voor de meeste handel op Hansa Market. Het ging daarbij om cocaïne, XTC, MDMA en andere drugs.

Toen Hansa Market uit de lucht werd gehaald had de politie een schat aan informatie binnengehaald over onder meer de verkopers. Zo ook de identiteit van de personen achter de gebruikersnaam: Doug-Heffernan. Na de actie op Hansa market is de naam Doug-Heffernan volledig van het darkweb verdwenen. Hetzelfde geldt voor de andere accounts die vermoedelijk door dezelfde verdachten werden gerund: ‘CocaCola-Kid’ en ‘Warner Bos’. De verdachten lijken al hun handel te hebben stilgelegd.

Na enkele maanden komt de handel weer langzaam opgang en worden er nieuwe accounts aangemaakt op de illegale drugs-marktplaats Dream Market. Onder de namen ‘Smurfs’, ‘mr. Bubblebgum’, ‘Rubiks’ en ‘DrugsGames’ wordt er drugs aangeboden op Dream Market. De accounts zijn door de politie na de invallen en doorzoekingen in beslag genomen.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de verdachten vermoedelijk tienduizenden postpakketten met drugs over de hele wereld hebben verstuurd. Het gaat voornamelijk om pakketten met lSD, XTC, cocaïne en MDMA. In de digitale administratie van de verdachten heeft de politie verzendlijsten aangetroffen met duizenden namen en adressen van kopers.

Ht bezorgen van de pakketten met drugs ging best ingenieus. De verpakkingsmateriaal werd door de verdachte zelf gefabriceerd met een 3D printer. Zo werden er make-up poederdoosjes geprint om ongezien drugs naar klanten in Australië, Singapore en Nieuw-Zeeland verstuurd. Ook zijn drugs bijvoorbeeld verstopt in Nintendo games of in inktcartridges.

De set 3-D printers, een zogenoemde printerfarm, die de politie in Werkendam draaiend aantrof, zijn in beslag genomen. Daarnaast nam de politie een woning, loods, drie auto’s en een grote hoeveelheid bitcoins en drugs in beslag. Zowel in Amsterdam als in Werkendam is een vuurwapen aangetroffen bij de doorzoekingen.