© Instagram

Instagrammer Hushpuppi gelinkt aan Noord-Koreaanse hackers die 1,3 miljard buit hebben gemaakt

De Instagrammer ‘Hushpuppi’ wordt door de FBI verdacht van betrokkenheid bij Noord-Koreaanse hackers die 1,3 miljard wisten buit te maken.

Ramon Olorunwa Abbas, 37, ook wel bekend als ‘Ray Hushpuppi’, wordt beschuldigd van het helpen van drie Noord-Koreaanse computerhackers bij het buitmaken van enorme geldbedragen van bedrijven en banken, waaronder een in Malta, in februari 2019, volgens Amerikaanse federale aanklagers.

‘Noord-Koreaanse hackers, die toetsenborden gebruiken in plaats van wapens, digitale portemonnees met cryptocurrency stelen in plaats van zakken met contant geld, zijn de grootste bankovervallers ter wereld’, aldus assistent-procureur-generaal John Demers van de National Security Division van het ministerie van Justitie in een recente verklaring.

Hushpuppi kreeg veel internetfaam en bereikte op Instagram ruim 2,5 miljoen volgers. De Nigeriaan postte foto’s met extreem luxe goederen, auto’s en andere zaken. Hij viel hierdoor op en kwam ook in beeld bij de Amerikaanse FBI. Nu blijkt dat hij naast de beschuldiging van het buitmaken van ruim 460 miljoen dollar met fraude ook betrokken zou zijn met het witwassen van miljoenen dollars gestolen van banken in de VS, Pakistan en India. De zaak is gelinkt aan Noord-Koreaanse hackers die ruim 1,3 miljard dollar zouden hebben gestolen. Het ging daarbij om cryptovaluta en geld van verschillende banken en bedrijven. De problemen lijken zich nu op te stapelen voor Huspuppi die sinds zijn aanhouding vastzit in een Amerikaanse cel.

Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten werd Hushpuppi vorig jaar aangehouden in Dubai. Uit het onderzoek bleek dat hij en Woodbery (Olalekan Jacob Ponle) honderden miljoenen zouden hebben buitgemaakt met onder meer fraude. Volgens het onderzoeksteam gaat het om ruim 460 miljoen dollar. Bij de invallen en doorzoekingen zijn luxe wagens ter waarde van ruim 6 miljoen dollar en rond de 40 miljoen dollar cash in beslag genomen.