Noord-Koreaanse hackers door Amerikanen aangeklaagd voor stelen ruim miljard euro

De Amerikaanse autoriteiten hebben drie Noord-Koreaanse hackers aangeklaagd die onder meer verdacht worden van de diefstal van 1,3 miljard dollar.

Het drietal wordt verdacht te werken voor de Noord-Koreaanse militaire inlichtingendienst RGB, die ook bekendstaat als de hackersgroep Lazarus. Volgens de aanklagers hebben de hackers in opdracht van leider Kim Jong-un voor ruim een miljard euro aan cryptovaluta’s buitgemaakt.

Een van de hackers, Park Jin Hyok, werd eerder al aangeklaagd voor aanvallen met de gijzelsoftware WannaCry in 2017, aanvallen op de centrale bank van Bangladesh in 2016 en de hack op Sony in 2014. De hack op Sony zou mogelijk te hebben met de satirische film The Interview over een moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider.

De aanklacht is vandaag openbaar gemaakt door de Amerikaanse autoriteiten. Daarin staan onder meer de drie hack operaties waaronder die op Sony en de digitale aanvallen op meerdere banken en cryptovaluta bedrijven. De hackers riskeren een langdurige celstraf van tientallen jaren. Het drietal is voortvluchtig en volgens de FBI was hun laatste verblijfplaats Noord-Korea.