Internationaal gesignaleerde verdachte van reeks plofkraken aangehouden

Vorige week dinsdag heeft de politie in Amsterdam een 30-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij tenminste vijf ram/plofkraken. Het onderzoek naar de verdachte is al maanden aan de gang onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Bij de ram/plofkraken werd telkens getracht om contant geld uit geldautomaten te stelen. Dit wordt veelal gedaan door met een gestolen auto de geldautomaat te rammen of de kluisruimte door een ontploffing (vaak middels gasflessen) op te blazen. De aangehouden man wordt verdacht van betrokkenheid bij ram/plofkraken tussen 2010 en 2013 in Hoofddorp, Esch, Voerendaal, Boekel en Nieuw-Vennep.

In Hoofddorp bleef bij een mislukte kraak van een geldautomaat een gestolen,  een zéér snelle  Audi achter, die vermoedelijk bedoeld was om de kluisruimte te rammen. Ook bij een poging om een geldautomaat in Esch te rammen gebruikten de overvallers een Audi. Een ontploffing richtte zoveel schade aan dat de dakpannen van het dak vlogen.

In Boekel scheurden door een ontploffing de scharnieren van de kluisdeur van een bank. Brokstukken van de pinautomaat werden tot aan een doorgaande weg aangetroffen.  In Voerendaal hoorden getuigen om vier uur ’s nachts een luide knal en een auto met hoge snelheid wegrijden.  Een opgeblazen geldautomaat in een gebouw met winkels en woningen bleef zwaar beschadigd achter.

In maart van dit jaar vond in Nieuw-Vennep een ram- en plofkraak plaats op een geldautomaat van een bank.  Ook  hier raakte de geldautomaat en het bankgebouw zwaar beschadigd. Getuigen zagen donker geklede mannen in een Audi stappen en hard wegrijden.

De aangehouden verdachte maakte volgens justitie veelvuldig gebruik van verschillende prepaid telefoons. Hij wisselde zéér vaak van telefoonnummer. Onderzoek naar zijn inkomsten maakte duidelijk dat de verdachte behalve een magere zorgtoeslag totaal geen legale inkomsten had.

In de nacht van maandag op dinsdag kon de man worden aangehouden toen de politie zijn identiteit controleerde. Hij stond internationaal gesignaleerd. Hij probeerde zich eerst nog voor te doen als iemand anders maar dat heeft niet mogen baten.

Vrijdag jongstleden heeft de rechter-commissaris in Den Bosch de man voor twee weken in bewaring gesteld.

Bron: OM