Internationaal gezochte Italiaanse drugshandelaar door Sky ECC chats gepakt in Heerlen

De politie heeft woensdag een 44-jarige Italiaanse man aangehouden op verdenking van internationale drugshandel. De man werd in zijn woning in Heerlen aangehouden.

De aanhouding kwam tot stand door een internationaal onderzoek van de Italiaanse, Belgische en Nederlandse politie. De verdenking van drugshandel kwam aan het licht door berichten uit de communicatie tussen versleutelde SKY ECC-telefoons.

De politie vermoedt dat de man een grote rol speelde in een internationale drugsbende. In de woning van de man werden onder andere tonnen met drugsverwerkingsapparatuur aangetroffen.

De man werd aangehouden en overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten. Hij wordt daar vervolgd voor internationale drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

Intensieve samenwerking

De aanhouding van de Italiaanse drugshandelaar is een voorbeeld van de intensieve samenwerking tussen de politiediensten in Europa. De samenwerking kwam tot stand via het Europees gefinancierde project @ON, gericht op de bestrijding van maffia-typische georganiseerde criminaliteit.

Nederland is een ‘core-goup member’ in dit netwerk en wordt daarin vertegenwoordigd door het Nederlandse Anti-Maffia Team.

Coördinatieondersteuning van Eurojust en Europol

De actiedag zelf had de coördinatieondersteuning van Eurojust en Europol. Eurojust is een Europees orgaan dat is opgericht om internationale samenwerking bij strafrechtelijke onderzoeken en vervolgingen te bevorderen. Europol is een Europees orgaan dat zich richt op de bestrijding van ernstige internationale criminaliteit.