Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Fotojournalist krijgt 20 jaar gevangenisstraf na verslag over orkaan

Sai Zaw Thaike, een fotojournalist werkzaam voor de ondergrondse nieuwsorganisatie Myanmar Now, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar met dwangarbeid. Deze straf is het resultaat van zijn verslaggeving over de nasleep van de verwoestende orkaan Mocha in Myanmar.

Thaike werd op 23 mei gearresteerd, ruim een week na de verwoestende orkaan die in mei het land trof en aanzienlijke schade veroorzaakte, waarbij meer dan 140 mensen omkwamen en ruim 186.000 gebouwen werden beschadigd. De meeste slachtoffers behoorden tot de Rohingya-minderheid, die onder erbarmelijke omstandigheden in kampen leeft.

In eerste instantie werd Thaike aangeklaagd voor misinformatie en opruiing, maar het is niet duidelijk op basis van welke aanklachten hij precies is veroordeeld.

De hoofdredacteur van Myanmar Now heeft de veroordeling van Sai Zaw Thaike scherp veroordeeld en benadrukt dat dit opnieuw aantoont hoe de persvrijheid in Myanmar onder het bewind van de militaire junta ernstig wordt geschonden. Onafhankelijke journalisten in het land betalen een hoge prijs voor hun professionele werk.

Het is vermeldenswaard dat Thaike de tweede journalist is van Myanmar Now die is gearresteerd sinds het militaire bewind in 2021 aan de macht kwam. Een videojournalist werd eerder gearresteerd terwijl hij verslag deed van een anti-coupdemonstratie, maar werd na enkele maanden vrijgelaten.

De veroordeling van Sai Zaw Thaike benadrukt de voortdurende zorgwekkende situatie voor journalisten in Myanmar en de beperkingen van de persvrijheid onder het huidige regime.