‘Internationaal gezochte topcrimineel opdrachtgever aanslag gebouw Telegraaf’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de mogelijke opdrachtgever van de ‘aanslag’ op het gebouw van De Telegraaf in beeld. Het gaat om de vermeende kopstuk van de Mocro Maffia, Ridouan T.

Dat heeft het OM bevestigd aan de krant. Op 26 juni 2018 reed een Volkswagen Caddy door de glazen gevel van het gebouw waar De Telegraaf zit en stak vervolgens de met jerrycans gevulde wagen aan. Door de aanslag werd een flink deel van de gevel verwoest.

Geruime tijd was er niemand in beeld als verdachte maar de recherche zou nu de mogelijke aanslagplegers in het vizier hebben. Volgens het OM zou de vermoedelijke opdrachtgever de internationaal gezochte Ridouan T. zijn. De recherche spreek van een ‘complex onderzoek’.

Of T. daadwerkelijk opdracht hiervoor heeft gegeven valt nog te bezien. Het bewijs voor zijn mogelijke betrokkenheid komt uit recent gekraakte/onderschepte PGP-berichten. Er is voor zover bekend nog niemand aangehouden voor de aanslag.

Een week eerder was het gebouw van de Panorama aan de beurt. Daar werd een aanslag gepleegd met een raketwerper. In dit onderzoek zijn er meerdere verdachten aangehouden en vastgezet.