© Instagram

Internationale huurmoordenaar die twee liquidaties pleegde in Amsterdam krijgt levenslang

Een internationale huurmoordenaar die twee keer toesloeg in Amsterdam is in Hongarije veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Op 19 februari 2019 werd de 38-jarige huurmoordenaar Caba D. op de Nationale Opsporingslijst geplaatst in verband met zijn mogelijke betrokkenheid bij een liquidatie in een restaurant in Amsterdam. Het slachtoffer de 62-jarige Ivan Serdarusic uit Kroatië werd op 30 juli 2018 in de horecagelegenheid aan de Beethovenstraat onder vuur genomen door een schutter. Het slachtoffer werd van dichtbij door zijn hoofd geschoten en raakte zwaargewond. Met spoed is de man overgebracht naar het ziekenhuis waar hij is bezweken aan zijn verwondingen en overleden.

De recherche kwam D. al vrij snel na de liquidatie op het spoor omdat hij herkenbaar was vastgelegd op camerabeelden. Dankzij tips, vakkundig recherchewerk en een DNA-spoor werd duidelijk dat het om de 38-jarige Caba D. ging. Hij heeft zowel de Hongaarse als Servische nationaliteit, maar het vermoeden bestond dat hij gebruik maakte van een valse identiteit. D. zat tot februari 2017 een celstraf uit voor een moord gepleegd in Servië in 2004.

De man was best actief want na de liquidatie in Amsterdam zou hij volgens de politie nog minimaal twee moorden hebben uitgevoerd. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest bracht hij, volgens de politie, een man in september 2018 om het leven. Op 5 januari 2019 was het opnieuw raak en werd in Belgrado, de hoofdstad van Servië, een persoon geliquideerd.

D. zat sinds zijn aanhouding vast in een gevangenis in de omgeving van Boedapest op verdenking van betrokkenheid bij liquidaties. De rechtbank heeft de internationale huurmoordenaar schuldig bevonden en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de liquidaties in Amsterdam en in Boedapest in 2018.