Internationale spoofingdienst iSpoof na tappen servers in Almere uit de lucht gehaald

De politie heeft de internationale spoofingdienst iSpoof uit de lucht gehaald.

Het gaat om een samenwerking met de politie in Engeland en een lopend onderzoek naar bankhelpdeskfraude. De servers bleken te draaien in Almere. De politie heeft de servers vervolgens getapt om inzicht te krijgen op de gebruikers van de software en hun werkwijze.

Met iSpoof bleken maandelijks circa een miljoen gesprekken te worden gevoerd of pogingen daartoe. In Nederland zou het om duizenden telefoontjes gaan. De tap van de politie leidde tot de aanhouding van twee mannen uit Almere van 19 en 22 jaar oud.

Alle data wordt momenteel onderzocht en de politie heeft al zeker honderd gebruikers uit Nederland kunnen achterhalen. Tegen hen worden waar mogelijk dossiers opgemaakt. Naar verwachting zullen er meer aanhoudingen worden gedaan.

De man achter iSpoof bleek in Londen te wonen en was al in het vizier van de London Metropolitan Police. De verdachte is op 6 november aangehouden bij een actie. Kort daarna werd iSpoof uit de lucht gehaald. Er zijn tot nu toe in totaal 142 verdachten aangehouden.