© Instagram

‘Politie werd in Staphorst bij geweld tegen KOZP gehinderd door tractoren en kraaienpoten’

De politie zegt in Staphorst niet te hebben kunnen ingrijpen tegen bedreigers van demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en waarnemers van Amnesty International, omdat de ME zou zijn gehinderd door tractoren en kraaienpoten.

Dat heeft een woordvoerder van de politie Oost-Nederland laten weten aan de Volkskrant. Tientallen personen hadden zich zaterdag voorafgaand aan de Sinterklaasintocht bij de afrit A28 verzameld. De personen in kwestie wilden voorkomen dat er tijdens de intocht werd gedemonstreerd tegen Zwarte Piet.

De politie was massaal aanwezig om alles in goede banen te leiden, maar greep niet in toen de demonstranten ernstig werden belaagd. Met eieren werden ze bekogeld en bedreigd door de daders. Ondanks de aanwezigheid van agenten werd besloten om niet in te grijpen. De Mobiele Eenheid die zou zijn opgeroepen werd volgens de politie gehinderd door tractoren en kraaienpoten.

Volgens de politie grepen de agenten bij de afrit niet in om escalatie te voorkomen. De inschatting was dat de demonstranten en waarnemers voor hun veiligheid het beste in hun auto konden blijven. Dat was duidelijk niet het geval en de bedreigers en aanvallers konden zodoende hun gang gaan. De politie zegt het oprecht te betreuren dat het grondrecht van de KOZP-demonstranten om te demonstreren is geschonden. Er is een onderzoek gaande naar alle ongeregeldheden en het geweld.