Invallen bij criminele organisatie crystal meth drugslabs met link Mexicaans drugskartel

De politie heeft in een onderzoek naar een organisatie gespecialiseerd in crystal meth drugslabs (vermoedelijk gelinkt aan een Mexicaans drugskartel), opnieuw verdachten aangehouden.

Het onderzoek werd eind 2020 gestart na informatie over een vermeende wapenhandelaar in een eerder politieonderzoek. Er volgen observaties waarbij de politie een drugsbende op het spoor komt die gespecialiseerd is in crystal meth drugslabs. Bij invallen in Vroomshoop, Westdorpe, Poppel (België) en Baak zijn meerdere drugslabs ontdekt en ontmanteld.

Twee verdachten lijken de organisatie te leiden. Het gaat om een 60-jarige Chileen die alles zou regelen en faciliteren en een 40-jarige Mexicaan die verantwoordelijk is voor de productie van crystal meth. Daarnaast komen er financiers, leveranciers van grondstoffen en andere personen met specialistische kennis in beeld. Omdat er bij de productie van crystal meth gekookt moet worden, worden de laboranten ‘koks’ genoemd. Deze laboranten worden gerekruteerd en ingevlogen uit Midden- en Zuid-Amerika, blijkt uit onderzoek van de recherche.

De politie hield bij een eerdere actie tegen de criminele organisatie vijftien verdachten aan. Nu zijn er opnieuw verdachten aangehouden, negen personen in totaal. De politie heeft op verschillende locaties bedrijfspanden en woningen doorzocht. Naast de negen aanhoudingen legden agenten beslag op drie vuurwapens, zakken wiet, geldtelmachines, zo’n 70.000 euro in contanten, dure horloges, administratie en negen voertuigen. De verdachten werden in Amsterdam, Doesburg, Dongen, Aalsmeer, Haarlem en Rotterdam aangehouden. Een tiende verdachte, die in het Brabantse Made werd aangehouden, bleek niets met de zaak te maken te hebben. Hij is inmiddels weer op vrije voeten.

De negen verdachten kregen na hun aanhouding beperkende maatregelen opgelegd, waardoor contact met de buitenwereld was beperkt tot hun advocaten. Die beperkingen zijn nu opgeheven. Alle verdachten zijn voorgeleid aan een rechter-commissaris en zitten vast. Verder onderzoek moet duidelijk maken wie voor welke feiten verantwoordelijk is. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De Amsterdamse recherche werkte in het onderzoek nauw samen met specialistische diensten die expertise leverden op het gebied van onder meer de ontmanteling van chemische laboratoria. Daarnaast was ook de Dienst Speciale Interventies (DSI) betrokken.