© Instagram

Invallen bij criminele organisatie die kwetsbare vrouwen liet werken in prostitutie

De politie heeft aanhoudingen verricht in een onderzoek naar een criminele organisatie die kwetsbare vrouwen in de prostitutie liet werken.

Het onderzoek Harare werd in 2021 al gestart naar aanleiding van een ander lopend onderzoek. De hoofdverdachte, een 38-jarige man zonder vast woonadres, zou zich mogelijk schuldig maken aan mensenhandel en het witwassen van crimineel verdiend vermogen. Tijdens het onderzoek kwamen er al snel meer verdenkingen bij zoals onder meer deelname aan een criminele organisatie.

De verdachten lieten (kwetsbare) vrouwen in de prostitutie werken. Een groot deel van de verdiensten van de vrouwen werd afgenomen voor eigen gebruik.  De hoofdverdachte zou vermoedelijk al jaren bezig zijn. Het lijkt erop dat hij een flink aantal vrouwen voor zich had werken over verschillende periodes. Hij heeft hier naar alle waarschijnlijkheid veel geld mee verdiend. Hoewel de verdachte geen legale inkomsten had, leidde hij een riant leven. Het financieel onderzoek naar hem loopt nog.

Er zijn in totaal negentien kwetsbare slachtoffers in beeld gekomen tijdens het onderzoek. Een groot deel van deze kwetsbare vrouwen was al bekend bij hulpverlening. Sommige van hen spreken geen Nederlands, een aantal slachtoffers heeft geen rechtmatige verblijfsstatus in Nederland, maar er zijn ook slachtoffers die volgens een woordvoerder kampen met verslavingen en schuldenDe verdenking is dat deze vrouwen gedwongen werden om in de prostitutie te werken. Er wordt nu gekeken of er meer vrouwen op deze wijze gedwongen zijn door de bende.

Tijdens de actiedag zijn diverse goederen in beslag genomen zoals, auto’s, geld, dure merkkleding, een duur horloge, televisies en luxe artikelen met veel waarde. Er zijn in totaal zeven verdachten aangehouden. Het onderzoek naar mensenhandel en witwassen loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.