Invallen bij criminele organisatie ‘Zone 8’ in onderzoek drugshandel en ripdeals

De politie heeft in een onderzoek naar een criminele organisatie met de naam ‘Zone 8’ uit Middelburg aanhoudingen verricht. De leden zouden zich hebben bezig gehouden met drugshandel en ripdeals.

Het onderzoek naar de organisatie werd eind 2020 gestart door de recherche. De jonge verdachten van tussen de 15 en 24 jaar bleken voornamelijk afkomstig te zijn uit de wijk Dauwendaele. De politie richtte zich in eerste instantie op ruim tien jongeren uit Middelburg, waar uitgebreid onderzoek naar werd gedaan. Hierbij kwamen een aantal verdachte zaken naar voren en de politie besloot in actie te komen.

Op woensdag 26 mei werden tijdens de actiedag drie mannen in hun woningen in Dauwendaele en in het centrum van Middelburg gearresteerd. Het gaat om jongeren van 16, 19 en 20 jaar uit Middelburg. Op vrijdag 28 mei meldde zich nog een 24-jarige man op het politiebureau in Middelburg. Ook hij werd aangehouden. Het viertal wordt er volgens de politie van verdacht een actieve rol binnen de groep te hebben, andere jongeren aan te sturen en te zorgen voor onder andere het voorraadbeheer van de drugs, die werd verhandeld. De vier verdachten zitten nog vast.

Tijdens het onderzoek bleek dat de groep die zichzelf ‘Zone 8’ zou noemen zich voornamelijk bezighield met drugshandel. Er werden op straat kleine hoeveelheden drugs aan gebruikers verkocht. De contacten tussen de dealers en de gebruikers verliepen vaak via Snapchat. De gebruikers bestonden uit een paar vaste oudere gebruikers en verder veel jongeren uit Walcheren.

De politie vermoedt verder dat meerdere jongeren zeker drie ripdeals hebben gepleegd. Het gaat om een ripdeal op 17 april 2021 in Vlissingen, een ripdeal op 29 april 2021 in Middelburg en een ripdeal op 30 april 2021 in Utrecht. Van de berovingen zijn geen aangiften gedaan maar de politie roept de op slachtoffers om zich alsnog te melden.