Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Invallen bij drugsbende die met inside information cocaïne uit containers haalde in Antwerpen

De Belgische politie heeft een criminele organisatie opgerold die met inside information containers met cocaïne uit de haven van Antwerpen haalde.

Volgens het parket van Antwerpen werd de drugsbende door havenarbeiders geholpen en kreeg inside information. De verdachten leken zich gespecialiseerd te hebben in het frauduleus ophalen van containers vanaf de kaaien in de Antwerpse haven. Daarbij worden pincodes of alfapassen gebruikt van havenarbeiders. Daarnaast wisten vrachtwagenchauffeurs het terrein met tailgating op te komen. De containers met cocaïne werden naar opslagplaatsen in de Antwerpse regio of in het Waasland gereden, gelost en nadien terug op kaai gezet of gedumpt.

Begin dit jaar werd het onderzoek gestart naar de criminele organisatie nadat een container op dezelfde wijze uit de haven werd gehaald. In de loop van het onderzoek kon in samenwerking met de douane en de scheepvaartpolitie 1.38 ton cocaïne in beslag worden genomen. Er zijn aanwijzingen dat de cocaïnelijn al enige tijd operatief was.

Agenten vielen maandag op achttien locaties binnen en hebben doorzoekingen verricht. Hierbij werden negen personen aangehouden. Drie straddler chauffeurs werkzaam in de haven (24, 32 en 53 jaar uit Kapellen, Malle en Schelle) werden gearresteerd, omdat ze de containers zo geplaatst zouden hebben dat ze makkelijker opgehaald konden worden. Ze waren aan de slag op grote containerterminals verspreid over de haven.

Het gaat verder om mannen en vrouwen tussen 28 en 60 jaar uit Antwerpen, Berchem, Berlaar, Kapellen Lier, Malle, Putte, Ranst, Schelle, Waregem en Wilrijk. De eigenaar van een transportbedrijf wordt ook verdacht in dit onderzoek omdat hij chauffeurs zou hebben ingeschakeld om hand en spandiensten te verrichten voor de drugsbende.

Tijdens de verschillende doorzoekingen werd meer dan 300.000 euro cash, dure horloges en luxegoederen, waaronder een levensgrote beer van Louis Vuitton ter waarde van 15.000 euro in beslag genomen. Het onderzoek naar de criminele organisatie en grootschalige cocaïnesmokkel wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.