Celstraf voor afpersing gezin in Lelystad voor 200.000 euro en schieten op auto’s

De rechtbank heeft twee jaar gevangenisstraf opgelegd voor een afpersing waarbij 200.000 euro werd geëist van een gezin in Lelystad.

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 31-jarige man tot 24 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, meldt een woordvoerder. De man schoot afgelopen mei ’s nachts op de geparkeerde auto van een familie in Lelystad. Hij eiste vervolgens twee ton van de familie en dreigde in spraakberichten hun zoon te vermoorden.

Van 14 tot 20 mei kreeg de familie uit Lelystad bedreigende berichten van verdachte. Hij eiste dat er binnen twee tot vier dagen twee ton in euro’s ‘op tafel moest komen’, anders zou de zoon van de familie worden doodgeschoten. Om zijn woorden kracht bij te zetten had de man voorafgaand aan de berichten twee keer met een vuurwapen op de auto van één van de familieleden geschoten. De familie heeft uit angst het huis tijdelijk verlaten.

De slachtoffers betaalden niet maar waarschuwden de politie. Uit het dossier komt volgens de rechtbank onvoldoende naar voren hoe en vanaf welk moment de politie betrokken is bij de onderhandelingen met de verdachte. Verder is bij de aanhouding van verdachte een politiehond ingezet waarbij verdachte ernstig gewond geraakt. In het dossier mist de informatie waarom de politiehond moest worden ingezet.