Invallen en aanhoudingen na plannen aanslagen en ontvoering minister in extremistische chatgroepen Telegram

In Duitsland zijn invallen verricht voor plannen van aanslagen en de ontvoering van een minister.

De verdachten kwamen in beeld tijdens een onderzoek naar extremistische chatgroepen op Telegram. De leden zouden plannen hebben gemaakt om bomaanslagen te plegen, de minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach te ontvoeren en een staatsgreep te plegen. Het Openbaar Ministerie in Koblenz heeft twaalf verdachten, waarvan er vier zijn opgepakt bij de actie, in beeld.

De groep zou onder meer een langdurige landelijke stroomstoring hebben willen veroorzaken wat volgens hun theorieën zou leiden tot chaos en een burgeroorlog. In de chaos zou vervolgens de democratie omver moeten worden geworpen om een nieuwe regering te vormen. Verder was er het plan om minister Lauterbach te ontvoeren door zijn lijfwachten ‘uit te schakelen’.

De groep sprak ook over de aanschaf van tienduizenden euro’s aan wapens, mijnen en beschermingsmiddelen. Een eerste aankoop van twee kalasjnikovs en vijf pistolen zou deze week plaatsvinden in Neustadt an der Weinstrasse in Rijnland-Palts. Dat bleek te gaan om een actie van de politie. De koper werd samen met twee andere mannen aangehouden. De verdachten zitten vast en het onderzoek loopt nog. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.