© Politie

Invallen en aanhoudingen voor bestellen DDoS-aanvallen op website Webstresser.org

De politie is bezig met invallen bij verdachten die gebruik zouden hebben gemaakt van de website ‘Webstresser.org’ waar je DDoS-aanvallen kon bestellen.

De eerste verdachte werd afgelopen dinsdag al aangehouden in zijn woning. Het gaat om een 22-jarige man uit Hoofddorp. Hij wordt er van verdacht meerdere DDoS-aanvallen te hebben uitgevoerd op verschillende bedrijven en instellingen. De aanhouding heeft te maken met de internationale actie ‘Operation Power Off’.

Daarbij rolde de Nederlandse politie dinsdag 24 april de grootste DDoS website Webstresser.org opgerold. Webstresser.org was een zogenaamde ‘booter’ of ‘stresser’ dienst: een website waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden besteld. Een DDoS-aanval is een poging om een dienst onbereikbaar te maken voor de klanten of bezoekers door een grote hoeveelheid verkeer naar de servers te sturen.

Bij de actie drie weken geleden zijn vier vermoedelijke beheerders van de website Webstresser.org in onder andere Servië en Kroatië opgespoord. In Canada en het Verenigd Koninkrijk werden ook aanhoudingen verricht. De Nederlandse politie is bezig met invallen bij gebruikers van de website.

De 22-jarige man uit Hoofddorp zou een DDoS-aanval hebben besteld op een hostingbedrijf met 450 domeinnamen van ongeveer 250 klanten. Daardoor waren de websites, mailboxen en/of webapplicaties van deze bedrijven slecht of helemaal niet bereikbaar. Hierdoor is ook financiële schade ontstaan.

De komende dagen gaat het cybercrimeteam van de politie Noord-Holland langs bij twaalf verdachten. Ook deze personen worden verdacht van het gebruiken van Webstresser.org om DDOS-aanvallen te plegen.