Invallen en beslag inzake witwassen crimineel vermogen grootschalige drugshandel

De politie heeft invallen verricht en beslag gelegd voor bijna half miljoen in onderzoek naar witwassen crimineel vermogen drugshandel.

Het gaat om een onderzoek gericht op een (voormalig) directeur van een transportonderneming uit Brabant. De man werd in december 2019 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de smokkel van 3500 kilo cocaïne in containers met bananen. Agenten vielen vanochtend binnen bij in totaal acht panden in Oosterhout (5), Breda (2) en een pand in de omgeving van Rotterdam. Er is administratie meegenomen en voor ruim een half miljoen euro aan onroerend goed in beslag genomen.

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid startte met de FIOD een onderzoek naar de geldstromen rondom de drugstransporten. Daarbij viel op dat de directeur van de transportonderneming grote contante aankopen deed, waardoor een vermoeden van witwassen ontstond. Ook werd vastgoed via een verdachte constructie aangekocht. De verdenking is dat het om een soort van ‘loanback constructie’ gaat. Zo zou de directeur mogelijk zijn betaald voor bewezen diensten met betrekking tot de drugstransporten, aldus een woordvoerder van justitie.