Invallen en doorzoekingen bij criminele organisatie plofkrakers die geldautomaten bestelden om te oefenen

In een Duits onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezig zou houden met plofkraken op geldautomaten, zijn in Nederland invallen verricht en verdachten aangehouden.

De politie heeft dinsdagochtend invallen verricht en drie verdachten aangehouden. Zeven panden zijn doorzocht en hierbij zijn een groot aantal spullen aangetroffen die gebruikt worden bij het opblazen van geldautomaten. De actie is een samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse politie. De Duitse justitie heeft om de overlevering van deze Nederlandse verdachten naar Duitsland gevraagd om ze daar te berechten.

De criminele organisatie zou volgens de Duitse recherche betrokken zijn bij zeker zes plofkraken en een poging plofkraak. Bij een van deze plofkraken, in het Duitse Schüttdorf in februari 2020, raakte de bewoner van de woning boven de pinautomaat gewond en moesten twee families door de brandweer uit hun woning worden gered. Bij deze plofkraak wordt de verdachten dan ook poging tot moord ten laste gelegd.

Een van de verdachten in dit onderzoek wordt in verband gebracht met een gerelateerd Nederlands-Duits onderzoek, eveneens naar plofkraken. Hierin zijn inmiddels zes verdachten aangehouden en vier van hen zitten vast. Eén verdachte is geschorst, en een andere verdachte zat al vast in verband met een ander onderzoek. Zij worden verdacht van het voorbereiden van plofkraken en deelname aan een criminele organisatie. Deze zaak zal naar verwachting medio 2022 inhoudelijk worden behandeld bij de rechtbank Midden-Nederland. Een verdachte in het Nederlandse onderzoek zou bekennende verklaringen hebben afgelegd inzake twee plofkraken in Duitsland, in Geldern en Wachtendonk.

De samenwerking tussen Duitsland en Nederland startte in februari 2020 nadat de politie in Osnabrück ontdekte dat een 29-jarige Utrechter geldautomaten bestelde bij een bedrijf in die regio. Er werd een team opgericht dat verder onderzoek deed. Het vermoeden was dat de aankoop van de geldautomaten te maken had met de voorbereiding van plofkraken. Nadat de automaten waren afgeleverd bij een loods in Utrecht bleek uit observaties en afgeluisterde gesprekken dat het inderdaad gaan om het voorbereiden/oefenen voor plofkraken. De 29-jarige verdachte en een 24-jarige medeverdachte gebruikten de automaten om plofkraken te oefenen. De testresultaten werden op beeld vastgelegd. In hoeverre die zijn verspreid is niet bekend, meldt een woordvoerder.

Op 4 september 2020 vond er een ernstig incident plaats in het Utrechtse trainingscentrum. Bij een poging om een geldautomaat op te blazen kwam de 29-jarige hoofdverdachte om het leven. Een 24-jarige medeverdachte raakte gewond. Hij werd aangehouden en zit sinds die tijd vast. In het nadere onderzoek kwamen andere leden van de groep vermoedelijke plofkrakers in beeld. Een 29-jarige vrouw uit Den Bosch kwam in beeld en zou betrokken zijn bij het maken van pakketjes explosieven. Bij het doorzoeken van de kelderbox waar de explosieven verstopt waren, moest de hele buurt rond de flat ontruimd worden, vanwege mogelijk explosiegevaar.

Nadat het uitgebreide, internationale onderzoek was voltooid werd het Duitse onderzoeksdossier in augustus 2021 overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Nederland. De zes aangehouden personen worden ervan verdacht samen een criminele organisatie te vormen. De strafzaak tegen hen zal naar verwachting medio volgend jaar worden behandeld bij de rechtbank Midden-Nederland.