De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vanochtend invallen gedaan bij meerdere autobedrijven en accountantskantoren in een onderzoek naar een miljoenenfraude met dure auto’s. Bij de actie werden wapens, cash geld en een Aston Martin in beslag genomen.
De FIOD viel binnen bij autobedrijven in Vaassen, Hillegom en Apeldoorn en bij drie accountantskantoren in Zwanenburg, Elst en Ruurlo. De betreffende bedrijven worden verdacht van btw-draude bij de levering van dure auto’s aan bedrijven in Oost-Europa.
Uit onderzoek blijkt dat er in 2016 voor 4,5 miljoen euro aan auto’s is verkocht waarbij de verkopers wel btw in rekening brachten maar nooit hebben afgedragen aan de Belastingdienst. Het gaat om een bedrag van 1,7 miljoen euro dat de fiscus is misgelopen.
Wat is BTW carrouselfraude?
Bij BTW carrouselfraude draagt een ondernemer geen BTW af aan de Belastingdienst, terwijl hij zijn afnemers die BTW wel in rekening brengt. Bij BTW carrouselfraude zijn altijd meer bedrijven betrokken (minstens 3) waarbij minimaal 1 bedrijf de ontvangen BTW niet afdraagt.
BTW carrouselfraude kent vele vormen. Wat altijd hetzelfde is, is dat ergens in de handelsketen tenminste 1 ondernemer goederen of diensten mét BTW verkoopt, maar deze BTW niet afdraagt aan de fiscus. De ondernemer houdt de ontvangen BTW zelf en benadeelt zo de schatkist.
Bij BTW carrouselfraude zit de handelsketen vaak ingewikkeld in elkaar. En de fraude gaat over verschillende EU-landen heen. Doordat de fraude zo ingewikkeld is opgezet, worden de Belastingdienst en goedwillende ondernemers misleid.
BTW carrouselfraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alle de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler. Naar schatting kost het de verschillende Europese schatkisten een bedrag van ongeveer € 200 miljard.