© crime-nieuws.nl

Invallen en tientallen auto’s, woningen, cash en meer in beslag inzake witwassen geld uit handel in lachgas

De politie heeft in een onderzoek naar het witwassen van crimineel verkregen vermogen via de handel in lachgas, invallen verricht en onder meer tientallen auto’s in beslag genomen.

Op dit moment is de handel in en bezit van lachgas nog niet strafbaar. Wel is het verboden om zonder de juiste vergunningen lachgas van grote in kleine cilinders over te hevelen voor de verkoop aan particuliere gebruikers. Uit onderzoek van de politie kwam een verdenking naar voren dat een bedrijf uit Den Bosch zich hier al jaren schuldig aan zou maken en dat het daarmee, crimineel verdiende geld werd witgewassen.

Op maandag zijn agenten binnengevallen in verschillende panden en hebben de twee eigenaren aangehouden. Door de financieel specialisten van de politie werd berekend, dat het bedrijf door zijn illegale activiteiten in de jaren 2018 tot en met 2021 waarschijnlijk een aanzienlijk bedrag aan crimineel verkregen financieel gewin is behaald. Een deel daarvan werd naar alle waarschijnlijkheid geïnvesteerd in een autoverhuurbedrijf.

Er zijn in totaal negen panden in Den Bosch en Boxtel doorzocht. De eigenaren van het bedrijf, een 31-jarige man uit Den Bosch en zijn 32-jarige Boxtels compagnon, zitten vast voor verder onderzoek en verhoor. Hun woningen zijn doorzocht. Ook doorzochten agenten het pand van het autoverhuurbedrijf in Den Bosch.

Hat afpakken van crimineel verdiend geld is volgens een woordvoerder van de politie een belangrijk onderdeel van de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Van het autoverhuurbedrijf werd het gehele wagenpark in beslag genomen, totaal zo’n 30 auto’s en bedrijfswagens. Ook werd er beslag gelegd op 3 woningen, diverse bankrekeningen en een grote som contant geld.