In een groot onderzoek naar georganiseerde hennepteelt heeft de politie invallen gedaan in Groningen en Duitsland. Daarbij is onder meer beslag gelegd op woningen, bedrijfspanden en contant geld.

Naar aanleiding van meldingen van verontruste dorpbewoners bij gemeente Bellingwedde kon de politie afgelopen zomer meerdere wiethokken oprollen. Na de ontdekking startte de hennepteam van de politie een onderzoek naar de organisatie achter de wiethokken.

Tijdens het onderzoek kreeg het team een organisatie in het vizier die in de grensstreek van Oost-Groningen wiet kweekte in veelal leegstaande boerderijen en woningen. Dankzij samenwerking met de Duitse politie bleek dat de organisatie ook actief was over de grens, in Duitsland. Daar werd door hen vastgoed aangekocht. Het sterke vermoeden bestaat dat dit werd gedaan met crimineel geld om het zo te kunnen witwassen.

Uiteindelijk kwam de politie vanochtend in actie en heeft invallen gedaan in panden in in Blijham, Veelerveen, Woldendorp, Nieuw Buinen en Assen. Ook in de provincie Utrecht werden op drie locaties woningen doorzocht. In Duitsland werden in drie woningen eveneens invallen gedaan. Dit alles in samenwerking met de Duitse politie en justitie. Tijdens de invallen werd beslag gelegd administratie en geld.

Verder heeft de politie ook beslag laten leggen op vier woningen, een bedrijfspand en twee personenauto’s. De gemeente Bellingwedde is van plan om een pand te sluiten in verband met het kweken van wiet. Eén persoon is aangehouden bij de actie. Het gaat om een 28-jarige man, die wisselend woonachtig is in Oost-Groningen en Noord-Duitsland.