De rechtbank heeft tot 2,5 jaar cel opgelegd voor een plofkraak op een geldautomaat in het Gelderse Twello. De daders werden gepakt in een woning terwijl ze 200.000 euro aan buit aan het tellen waren.

De plofkraak werd in de nacht van zondag 22 op maandag 23 september 2016 gepleegd bij een Rabobank filiaal in Twello. Door de enorme explosie vlogen brokstukken tientallen meters ver. Het dorp werd opgeschrikt door de enorme knal. De politie startte een onderzoek en dezelfde ochtend nog werden vijf verdachten aangehouden in een woning in Voorst. Daar trof de politie ook de buit aan, ongeveer 200.000 euro.

De rechtbank heeft uiteindelijk drie mannen uit Amsterdam en Voorst veroordeeld tot celstraffen van 26 tot 30 maanden. Twee andere verdachte zijn vrijgesproken door de rechtbank in Almelo vanwege gebrek aan bewijs. Het Openbaar Ministerie (OM) had enkele weken terug drie en vier jaar cel geëist voor de gewelddadige plofkraak.

De drie mannen die wel veroordeeld zijn draaien ook op voor de schade aan het bankgebouw. Het gaat daarbij om rond de 167.000 euro. Het drietal ontkent overigens betrokken te zijn geweest bij de plofkraak.