Invallen op negen locaties in onderzoek witwassen en fraude met huur- en koopwoningen

De politie heeft in een onderzoek naar witwassen en fraude met huur- en koopwoningen invallen verricht in Diemen, Almere en Amsterdam.

Het strafrechtelijk onderzoek maakt onderdeel uit van een integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit in de Amsterdamse regio, en volgde op een eerder onderzoek naar witwassen waarin één van de verdachten al in beeld kwam. Het vermoeden bij de politie is dat de verdachte(n) vals opgemaakte werkgeversverklaringen en loonstroken gebruikten om cliënten aan een huur- of koopwoning te helpen. Op social media maakte één van de aangehouden vrouwelijke verdachten reclame voor haar makelaarsactiviteiten.

De verdachten zijn een 27-jarige vrouw, een 34-jarige man en een 37-jarige man. Na de aanhoudingen heeft de politie samen met de FIOD de negen binnengevallen woningen doorzocht. Hierbij is administratie in beslag genomen. Bij de huiszoekingen zijn eveneens (vermoedelijk) verdovende middelen, een aanzienlijke hoeveelheid contant geld, luxe goederen en een alarmpistool aangetroffen. Dit alarmpistool was dusdanig aangepast dat het als vuurwapen gebruikt kan worden. De aangetroffen goederen zijn ook in beslag genomen.

Bij de invallen en doorzoekingen zijn uiteindelijk drie verdachten aangehouden. Twee personen voor fraude en witwassen en een derde verdachte is opgepakt na het aantreffen van een partij drugs, vuurwapen en geld. Opvallend was dat in de woningen diverse mensen aanwezig waren die niet op de adressen stonden ingeschreven. Onder hen drie illegaal in Nederland verblijvende personen met de Colombiaanse nationaliteit. Het onderzoek naar ondermijning is in volle gang.