© YouTube

Invallen voor grootschalige productie harddrugs in drugslabs door hack Encrochat

De politie heeft in een groot onderzoek naar de productie van harddrugs invallen verricht en meerdere verdachten aangehouden.

Bij de actiedag van de Landelijke Eenheid vielen agenten binnen in panden op locaties in Noord- en Zuid-Holland en Gelderland. Het ging om elf woningen waren de politie vanochtend in alle vroegte binnen is gevallen. Daarnaast doorzochten agenten onder meer twee garages, twee loodsen en een bedrijf.

In Wervershoof werd een keukenlab aangetroffen voor het produceren van crystal meth. Hier werd ook een hoeveel crystal meth gevonden. In Enkhuizen werd geen lab aangetroffen maar wel een partij crystal meth van enkele kilogrammen. In Bovenkarspel zijn grondstoffen aangetroffen voor de productie van synthetische drugs en in een bedrijfspand in Broek op Langedijk werden ketels aangetroffen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. In Hattem trof de politie in een loods 2.8 miljoen sigaretten aan.

Naast de hoeveelheden drugs en sigaretten zijn ook zeven (dure) auto’s in beslag genomen, een behoorlijke hoeveelheid cash geld en enkele dure horloges. De zes aangehouden verdachten zijn volgens justitie te linken aan een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor een ingegraven crystal meth lab in Montfoort, die op 6 augustus 2020 werd ontdekt. Het lab was gebouwd in zeecontainers die weer afgedekt waren met dijkverzwaringsklei. In 26Bluffton zitten de aangehouden eigenaar van het terrein waar het drugslab was en een laborant nog steeds vast. Onderzoek wees uit dat deze laborant ook kan worden gelinkt aan een lab in Harmelen in 2019.

De acties van de politie inzake de productie van synthetische drugs in labs zijn het directe gevolg van de onderschepte Encrochat PGP-berichten. Daarin hebben rechercheurs een schat aan informatie gekregen over onder meer productielocaties, stashes en personen die horen bij bepaalde organisaties. Het onderzoek wordt vervolgd en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.