Jongeren veroordeeld voor brute woningoverval en gijzeling in Delft

De rechtbank heeft drie jonge mannen veroordeeld voor een woningoverval en gijzeling in Delft.

Drie mannen drongen in de vroege ochtend van 8 december 2019 een huis binnen en hielden de bewoners anderhalf uur vast. De slachtoffers moesten alles van waarde (inclusief pinpas, pincode en bank inloggegevens) afgeven. Hun auto en kostbare spullen uit de woning werden gestolen. Tijdens de overval is de mannelijke bewoner in zijn eigen auto meegenomen naar verschillende pinautomaten om geld voor de overvallers te pinnen terwijl zijn vriendin onder bewaking van de twee andere overvallers thuis moest blijven.

Een heftig feit voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar zonder relevant strafblad. Eén verdachte heeft op de zitting bekend, de twee andere bleven zwijgen. De rechtbank heeft twee verdachten veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht omdat zij minderjarig waren op het moment van de overval. Eén van hen (die ook is veroordeeld voor een andere overval) kreeg daarnaast een voorwaardelijke PIJ-maatregel.

De rechtbank Den Haag heeft de drie jonge mannen veroordeeld tot verschillende straffen. De oudste van de drie heeft een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd gekregen. Een tweede verdachte kreeg één jaar jeugddetentie, een derde verdachte 342 dagen jeugddetentie (waarvan 180 dagen voorwaardelijk). Een vierde verdachte is vrijgesproken.