Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Jaar cel geëist voor doodsteken eigenaar snackbar in Den Haag

Een schrijnende noodkreet, “Help, help alsjeblieft! Mijn man wordt doodgeslagen door de kinderen,” weergalmde door de 112-oproep van de vrouw van een snackbar-eigenaar.

Een halfuur later overlijdt haar man (39), niet door slagen, maar door steekwonden. Voor de jeugdrechter verschijnen deze week drie minderjarige verdachten van 15, 17 en 17 jaar oud.

Het tragische incident voltrok zich op een avond even na 21.00 uur in de Haagse Houtwijk. Het echtpaar had zojuist hun snackbar gesloten, waar ze dagelijks hard werkten. Hand in hand liepen ze naar huis, zich niet bewust van wat hen binnen enkele minuten te wachten stond.

De gebeurtenissen volgden elkaar razendsnel op. Volgens het Openbaar Ministerie zijn twee meisjes van 15 en 17 jaar begonnen met de aanval, waarbij ze sloegen en schopten. Vervolgens mengde de 17-jarige broer van het jongste meisje zich in de gewelddadige confrontatie. Na enkele minuten was het voorbij, en pas toen werd duidelijk dat het 15-jarige meisje een mes had gebruikt.

De man van het echtpaar had steekwonden in de borst en op zijn rug. Ter plaatse werd geprobeerd hem te reanimeren, maar hij overleed snel nadat hij, nog geen half uur eerder, samen met zijn vrouw naar huis was gelopen.

Het politieonderzoek heeft veel werk gevergd, met onder meer afgeluisterde gesprekken tussen de verdachten. De officier van justitie noemde het ontluisterend en schokkend hoe deze jongeren spraken over de gebeurtenissen.

Buiten de afgeluisterde gesprekken om hebben de verdachten nauwelijks meegewerkt aan het onderzoek, ook niet aan pogingen om hun levens weer op de rails te krijgen. Voor alle drie wordt langdurige behandeling en begeleiding aanbevolen om hun levens weer op de rit te krijgen.

Omdat de verdachten minderjarig zijn, worden ze berecht volgens het jeugdstrafrecht. De strafmaat voor jeugdige daders is beperkt tot maximaal 24 maanden jeugddetentie, of 12 maanden voor kinderen jonger dan 16 jaar. Jeugdstrafrecht is voornamelijk gericht op de succesvolle re-integratie van jeugdige delinquenten in de samenleving en omvat behandeltrajecten.

Voor het meisje dat de steekwonden heeft toegebracht, heeft het Openbaar Ministerie jeugd-tbs geëist, wat betekent dat zij maximaal zeven jaar behandeling krijgt in een jeugdinstelling, waarna het kan worden omgezet in volwassen tbs. Naast jeugd-tbs is haar ook de maximale jeugddetentie van 12 maanden geëist voor doodslag en openlijke geweldpleging.

Wat betreft de broer van het meisje is niet bewezen dat hij wist dat zij een mes bij zich had. Hij wordt echter ook beschuldigd van vier telefoondiefstallen en heeft eerder straffen opgelegd gekregen die hij nu moet uitzitten. Het Openbaar Ministerie eist voor hem jeugd-tbs, 10 maanden jeugddetentie, 21 dagen jeugddetentie en 80 uur taakstraf.

Het 17-jarige meisje zal later horen welke straf de officier van justitie passend acht. Naast de gebeurtenissen op 27 januari moet ze zich ook verantwoorden voor het neersteken van de ex-partner van haar moeder in september 2022.