Ruim 5700 kilo hasj, stapels cash en vuurwapens in beslag bij oprollen grote drugsbende

De Guardia Civil heeft een indrukwekkende operatie succesvol afgerond met de ontmanteling van een belangrijke en complexe criminele organisatie die betrokken was bij grootschalige hasjhandel en het verhandelen van gestolen elektronische apparaten.

Deze operatie, die begon in mei 2019, resulteerde in de arrestatie van vijftig personen en twee verdachten die worden beschuldigd van misdaden zoals drugshandel, lidmaatschap van een criminele organisatie, ontvangen van gestolen goederen en witwassen van geld.

In totaal werd 5,7 ton hasj in beslag genomen, samen met € 325.000 aan contant geld en € 275.000 gestort op bankrekeningen van de organisatie. Bovendien werden twee oorlogswapens, drie handvuurwapens en acht voertuigen geconfisqueerd.

Het onderzoek begon nadat de politie in mei 2019 510 kilo hasj in beslag nam die werd vervoerd in een voertuig met AP 7-nummerplaten in Valencia. Dit leidde tot verdere onderzoeken die uiteindelijk tot de ontdekking van een omvangrijke criminele organisatie in Catalonië leidden. Tijdens operaties in Mataró en Figueres werden bijna 210 kilo hasj in beslag genomen, tien personen gearresteerd en bijna 300 gestolen elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, laptops en tablets, werden teruggevonden en grotendeels aan hun rechtmatige eigenaren teruggegeven.

In een reeks vervolgoperaties werden nog eens grote hoeveelheden geld en drugs in beslag genomen en werden arrestaties verricht in Vallirana, Tarragona, Alicante en Vilafranca del Penedés. Deze operaties resulteerden in de arrestatie van meerdere personen en de inbeslagname van aanzienlijke hoeveelheden drugs en contant geld.

De kroon op het werk van de Guardia Civil was de recente onderschepping van twee vrachtwagens met maar liefst 4,5 ton hasj in El Garraf, Barcelona. Deze complexe operatie, uitgevoerd op 30 augustus, leidde tot de arrestatie van 17 personen en de inbeslagname van twee oorlogswapens en drie handvuurwapens. De operatie benadrukte niet alleen de omvang van de criminele organisatie en de hoeveelheid drugs die ze beheersten, maar ook hun gewapende paraatheid om elke dreiging, inclusief de politie, het hoofd te bieden.

Deze succesvolle operaties tonen de vastberadenheid van de Guardia Civil om de hasjhandel en criminele organisaties aan te pakken en benadrukken het belang van samenwerking en meldingsbereidheid van burgers om dergelijke criminele activiteiten te bestrijden.