Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een jarenlange celstraf geëist tegen een man uit Den Haag voor wapenhandel.

De politie kwam de 39-jarige Hagenaar op het spoor toen hij in 2019 werd aangehouden voor huiselijk geweld. In huis werd toen een vuurwapen gevonden, en op zijn telefoon vond de politie informatie die deed vermoeden dat hij te maken had met wapenhandel. Daarop is een nieuw onderzoek gestart door de recherche.

Zowel op de telefoon die toen in beslag werd genomen, als op zijn nieuwe telefoon is bewijs gevonden. Er zijn een grote hoeveelheid gesprekken via de app aangetroffen die gaan over de aankoop en verkoop van vuurwapens. Kennelijk was de verdachte een soort tussenpersoon, een ‘wapenmakelaar’, aldus de officier van justitie.

De verdachte stelt dat de gesprekken niet gaan over de handel in wapens, maar in drugs. Justitie gaat daar niet in mee, onder meer door het feit dat er tijdens meerdere gesprekken foto’s van wapens werden gedeeld. Daarnaast zou er ook over prijzen zijn gesproken. Het lijkt er niet op dat verdachte zelf over een arsenaal aan wapens beschikte, maar wel dat hij verkopers en kopers aan elkaar wist te koppelen. Hij deed dit zo frequent, dat over een gewoonte kan worden gesproken, meldt een woordvoerder van het OM.

Een vuurwapen die de politie in beslag nam na een schietpartij in mei 2019 in Den Haag blijkt ook in de chats te zijn besproken. Hieruit blijkt, volgens de officier, dat hij daadwerkelijk beschikking had over vuurwapens die zijn gebruikt bij strafbare feiten. Tegen de Hagenaar is een straf van vijf jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort, over twee weken, uitspraak.