Jaren cel geëist tegen man uit Almere voor runnen illegale groothandel medicijnen: “600 liter Oxycodon schuurtje”

Justitie eist jaren cel tegen een man uit Almere die een soort groothandel voor illegale medicijnen runde.

Een 24-jarige man uit Almere hangt een gevangenisstraf van vier jaar boven het hoofd, waarvan een jaar voorwaardelijk, vanwege het drijven van een groothandel in medicijnen. De politie kwam de verdachte op het spoor na een anonieme melding en vond in zijn schuur een enorme hoeveelheid medicijnen en drugs. Het ging onder andere om 600 liter Oxycodon en duizenden pillen met potentieel gevaarlijke stoffen zoals Fentanil, Lorazepam, Morfine en Xanax. Daarnaast lagen er ook zakjes cocaïne, hasj en hennep.

Het OM is ervan overtuigd dat de verdachte niet alleen in het bezit was van de medicijnen, maar er ook in handelde. Dit blijkt uit onderzoek naar zijn financiën en verklaringen van verschillende afnemers. De handel is illegaal omdat de verdachte niet beschikt over de vereiste vergunningen volgens de Geneesmiddelenwet en geen huisarts of apotheker is.

Volgens het OM heeft de verdachte grote risico’s genomen door medicijnen te verhandelen zonder toezicht van een arts en apotheker. Dit kan potentieel dodelijk zijn, gezien de verslavende en gevaarlijke aard van de medicijnen. Bovendien was de hoeveelheid medicijnen die werd aangetroffen zeer zorgwekkend. “Meneer had onder andere 600 liter Oxycodon in zijn schuurtje. Een dosering is maximaal 5 tot 10 milliliter”, aldus de officier van justitie. “Met zijn voorraad kon hij dus een hele stad voorzien.”

Het OM rekent de verdachte zijn roekeloze gedrag zwaar aan. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte alleen oog gehad voor zijn eigen gewin en heeft hij de gezondheid van de gebruikers van de medicijnen op de koop toegenomen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.