Kush wietplantje © crime-nieuws.nl

Jaren cel geëist tegen voormalig hoofdagent voor tippen locaties wiethokken aan rippers

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar cel geëist tegen een voormalige hoofdagent van de politie-eenheid Den Haag vanwege het tippen van rippers inzake locaties van wietkwekerijen.

Tegen de medeverdachten van de politieagent is tot vier jaar gevangenisstraf geëist. Het onderzoek naar de agent werd in augustus 2015 gestart na een melding van een getuige. De Rijksrecherche onderzocht de zaak en uiteindelijk werd in juni 2016 overgegaan tot aanhoudingen van de agent en vier medeverdachten.

Het gaat daarbij onder meer om een 28-jarige man uit Den Haag. Deze vriend van de hoofdverdachte, de 28-jarige agent uit Moordrecht, heeft volgens het OM de hoofdagent omgekocht en was diens contactpersoon. De hoofdagent zocht in de systemen van uniformdienst naar meldingen van wietkwekerijen en gaf de adresgegevens door.

Er staan 32 adressen op de tenlastelegging die de hoofdagent tussen augustus 2015 en juni 2016 zou hebben doorgegeven. Het OM denkt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Later zijn op verschillende iPhones foto’s van beeldschermen met politie-informatie aangetroffen. Het gaat in totaal om 199 foto’s, genomen tussen januari 2014 en oktober 2015.

Het Rijksrecherche-onderzoek heeft geruime tijd in beslag genomen. Daarbij zijn onder meer verschillende telefoons getapt. Desondanks duurde het maanden voordat er voldoende bewijs verzameld was om tot aanhouding over te kunnen gaan. Dat kwam vooral doordat de verdachten op hun hoede waren en regelmatig van telefoon wisselden.

In de periode dat de verdachten werden getapt door de recherche, zijn alleen pogingen inbraak/rippen gedaan. De reden daarvoor was dat de wiet nog niet oogstrijp was en de daders dus helemaal niets hadden aan de planten. De ripacties werden niet voltooid en staan daarom als pogingen inbraak op de tenlastelegging.

Het OM neemt het de voormalige hoofdagent zeer kwalijk dat hij jarenlang zijn positie heeft misbruikt voor criminele activiteiten. Door zijn acties heeft de man niet alleen strafbare feiten gepleegd; hij heeft het vertrouwen dat mensen in de politie moeten kunnen hebben, ernstig geschaad. Aldus het OM. De rechter zal op 13 oktober 2017 uitspraak doen in deze zaak.