Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Jaren cel geëist voor ontvoering man in Eindhoven met tonnen euro’s aan cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jarenlange celstraffen geëist voor een ontvoering in het criminele milieu.

Op 24 februari 2020 werd rond 23.00 uur een man tegen zij wil meegenomen vanaf de Eindhovense Harpstraat. Agenten zijn na meldingen van meerdere getuigen met spoed ter plaatse gegaan en hebben een onderzoek ingesteld. In de straat werd een onbeheerde witte Range Rover met de achterklep open aangetroffen. Op de grond werden naast een paar sneakers onder andere een pizzadoos, een zak friet en een blikje cola gevonden. De auto bleek na onderzoek op naam te staan van een man die bekend is in onderzoeken naar drugs, aldus justitie.

Dankzij een getuige is het kenteken bekend van een mogelijk betrokken auto, die even later in Utrecht opduikt. Na een achtervolging door de Domstad kon deze BMW uiteindelijk tot stoppen worden gedwongen. De dan 46-jarige bestuurder uit Den Haag wordt na een korte achtervolging en na waarschuwingsschoten te voet aangehouden. De bijrijder van 39 uit Den Haag wordt bij de auto aangehouden. Op de achterbank zit een geboeide en gewonde man zonder schoenen. Het blijkt te gaan om de eigenaar van de witte Range Rover uit Eindhoven. In de auto wordt ook een vuurwapen gevonden met munitie, een mes en pepperspray.

Uit het onderzoek is gebleken dat er nog twee personen betrokken waren bij de ontvoering van de Eindhovenaar. Wie dat waren is in het onderzoek niet duidelijk geworden. Voor het OM is helder dat de ontvoering plaatsvond in het drugsmilieu. In de woning van het slachtoffer wordt later acht kilo cocaïne gevonden met een straatwaarde van enkele tonnen. Tijdens de ontvoering werd hier volgens het slachtoffer ook naar gevraagd.

‘Het is onduidelijk wat deze personen van plan waren met het slachtoffer. Ze waren bekenden van de politie en zijn vaker gepakt voor drugs- en wapenbezit. In de auto wordt het slachtoffer mishandeld en bedreigd. Zo wordt hij met de kolf van het vuurwapen geslagen en wordt het wapen ook tegen zijn hoofd gezet. Ook wordt zijn kostbare Rolex afgepakt. De officier van justitie benadrukt tijdens de zitting de angstige moment die het slachtoffer moet hebben gehad: “De ontvoering heeft al met al drie uren geduurd. Tijdens de rit is het slachtoffer ook ernstig bedreigd. Zo werd onder meer gedreigd dat hij in het kanaal zou belanden. Ik reken dit de verdachten zwaar aan.’ Aldus de officier van justitie.

Het OM eist een gevangenisstraf van vijf jaar tegen de verdachten, twee Hagenaren van 40 en 47 jaar oud. Het slachtoffer wordt door het OM ook vervolgd voor het bezit van de cocaïne. Zijn zaak komt op een later moment voor de rechter.