Jaren cel geëist voor witwassen tegen man die 6,3 miljoen euro verdiend met crypto opgaf bij belastingdienst

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jaren cel geëist voor witwassen tegen een man uit Delft die claimde in een jaar ruim 6,3 miljoen euro te hebben verdiend met cryptovaluta.

Naar aanleiding van meerdere meldingen van banken inzake ongebruikelijke transacties werd er een onderzoek gestart. Hierbij bleek dat er grote geldbedragen werden overgemaakt naar de bankrekening van de 53-jarige verdachte. De bedragen leken niet overeen te komen met het inkomen van de man. Het bleek daarnaast dat door de verdachte 6,3 miljoen euro bij de Belastingdienst was opgegeven als vermogen verdiend met handel met cryptovaluta in één jaar.

De man is uiteindelijk in samenwerking met de Spaanse autoriteiten in november 2020 in Spanje aangehouden. De FIOD heeft onderzoek verricht naar de herkomst van de miljoenen euro’s. De uitkomst van dit onderzoek is dat de vage verklaringen die verdachte geeft, niet zijn te verifiëren, aldus het OM. Er is volgens hen geen andere verklaring dan dat het geld een criminele herkomst heeft zoals mogelijk grootschalige drugshandel.

‘Dat de verdachte zelf lucratieve strafbare feiten pleegt en het daarmee verdiende geld probeert wit te wassen door te doen alsof hij heel veel heeft verdiend met cryptohandel blijkt wel uit de bewijsmiddelen. Mogelijk beheerde de verdachte ook wallets (digitale portemonnees) voor anderen, wat maakt dat hij ook fungeerde als facilitator. De verdachte heeft zijn misdaden willen verhullen door medeplegen van opmaken en gebruiken van valse arbeidsovereenkomsten en aanverwante stukken. De samenleving en dus ook banken en de Belastingdienst, moeten kunnen vertrouwen op de echtheid van overgelegde documenten. De verdachte heeft dat vertrouwen beschaamd. Met het plegen van voorbereidingshandelingen voor de handel in harddrugs heeft verdachte de gezondheid van velen in gevaar gebracht.’ Aldus de officier van justitie. Het OM eist een gevangenisstraf van 6 jaar en 8 maanden tegen de man. De rechtbank doet in maart (op de 23ste) uitspraak.