© Pexels

Jaren cel voor handel in tientallen kilo’s MDMA na kraken PGP-berichten Encrochat

De rechtbank heeft een man uit Amersfoort veroordeeld tot jaren cel voor de handel in tientallen kilo’s MDMA.

Het onderzoek werd gestart na het onderscheppen van Encrochat pgp-chats van een specifieke gebruiker. Volgens het OM zijn de berichten verstuurd door een 45-jarige man uit Amersfoort. Uit verschillende chatgesprekken valt op te maken dat deze gebruiker, de verdachte, zich bezighoudt met de handel in MDMA, de werkzame stof in XTC. Tegen een contact zegt hij ‘kom morgen ff langs ik ben jarig heb barbecue’. De betreffende datum is de geboortedatum van de verdachte. Zijn ‘klanten’ sturen berichten als ‘stuur me een adresje, dan kom ik daar’. De verdachte geeft in antwoord daarop zijn adres en stuurt dan ‘tex me als bijna ben dan loop ik naar buiten.’ De verdachte stuurt ook een lijst van een voorraad die hij ‘weg wil werken’, waaronder meer dan 100 kilo MDMA. In andere berichten heeft de verdachte het over prijzen, een ‘draaier’ (iemand die synthetische drugs maakt) en over ‘smelten en afdraaien’, wat onderdeel is van het proces voor de productie van synthetische drugs.

De rechtbank oordeelt dat in Frankrijk onderschepte Encrochat-berichten in deze zaak kunnen worden gebruikt voor het bewijs. Uit chatgesprekken en telecomgegevens maakt de rechtbank op dat de verdachte in de periode van 27 maart tot en met 12 juni 2020 de gebruiker was van het Encrochat-account. De rechtbank concludeert dat de gesprekken die hij voerde steeds gingen over verdovende middelen, waaronder MDMA. Ook wordt aan de hand van de gesprekken duidelijk dat de man van 6 tot en met 11 juni 2020 MDMA vervoerde en dat hij verdeeld over drie data de beschikking had over tientallen kilo’s van die drugs. Daarnaast is volgens de rechtbank bewezen dat verdachte zich schuldig maakte aan het plegen van voorbereidingshandelingen voor drugshandel.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 7 jaar. De rechtbank ia daar niet in meegegaan. Zo is de man vrijgesproken van het witwassen van circa 30.000 euro. Er kan namelijk niet bewezen worden dat hij dit verdiende met de drugshandel of met een ander misdrijf. De rechtbank legt een straf van 5 jaar op voor het verhandelen van 72 kilo MDMA.