Jaren celstraf geëist voor met excessief geweld roven Rolex horloges in Amsterdam

Justitie heeft een langdurige gevangenisstraf geëist voor diefstallen waarbij Rolex horloges werden buitgemaakt in Amsterdam.

De officier van justitie heeft zes jaar cel geëist tegen een 18-jarige man die er onder meer van verdacht wordt in Amsterdam samen met anderen met excessief geweld mensen van hun dure horloge, voornamelijk een Rolex, te hebben beroofd. Op 2 oktober had de officier van justitie tegen drie medeverdachten al forse celstraffen geëist.

Tijdens het bespreken van de persoonlijke omstandigheden van de jongste verdachte verzocht de rechtbank om in zijn zaak aanvullend deskundigen te laten rapporteren. Vandaag heeft de officier van justitie op zitting de rapportages van de psycholoog en de psychiater besproken en toegelicht. Beide deskundigen hebben geconcludeerd dat er bij de 18-jarige verdachte geen stoornissen zijn geconstateerd, hij kan dus verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden. Wel zou er (kort gezegd) sprake zijn van een gebrekkige morele ontwikkeling en zou de verdachte in zijn ontwikkeling narcistische en antisociale kenmerken laten zien.

‘Het geweld dat is gebruikt heeft zich niet beperkt tot het enkel weggrissen van een horloge. In tegendeel: elk feit kenmerkt zich door onnodig ernstig en excessief geweld, bijvoorbeeld het stompen en schoppen van slachtoffers, het aanbrengen van een nekklem en het achterover trekken van slachtoffers en het uiten van bedreigingen. (-) De omvang van de buit is daarnaast omvangrijk geweest: meerdere kostbare horloges werden gestolen die daarnaast vaak ook nog een emotionele waarde hadden voor de slachtoffers. Het gaat derhalve om feiten die een ingrijpende aantasting van de persoonlijke levenssfeer van anderen inhoudt, waarbij niet alleen sprake is van materiële schade maar ook van immateriële schade in de vorm van gevoelens van angst, onveiligheid en onzekerheid. De straatroven hebben tot grote onrust geleid bij de slachtoffers en daarbuiten.’ Aldus de officier van justitie tijdens de rechtszaak.

De man heeft volgens het OM lange tijd geen openheid van zaken willen geven. Ook zou hij een bagatelliserende houding hebben gehad tijdens de zitting. Ondanks het feit dat de verdachte minderjarig was ten tijde van de diefstallen wil justitie dat hij als meerderjarige wordt berecht. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.