Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jarenlange celstraffen geëist tegen drie verdachten voor grootschalige smokkel van cocaïne met een viskotter uit Urk.

Volgens justitie is de hoofdverdachte een 31-jarige man uit Amstelveen. Hij kwam in beeld na de inbeslagname van de servers van PGP-aanbieder Ennetcom. Daaruit bleek dat de man in 2015 mogelijk betrokken is geweest bij grootschalige cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Uit de PGP-berichten kwam naar voren dat hij samenwerkte met ‘Joegoslaven’, die een drugslijn runden via containerschepen van rederij MSC.

De hoofdverdachte zorgde er vervolgens voor dat de cocaïne door vissers van Urk op zee zou worden opgepikt. De groep ‘Joegoslaven’ stuurde meestal een eigen man op de viskotter mee ter controle en om de juiste positie te bepalen waar de rugs in zee zouden worden gedumpt en opgepikt. Nadat de vissers de cocaïne aan land hadden gebracht, werd die verdeeld tussen de Oost-Europeanen en de Nederlandse organisatie.

Tijdens het onderzoek werd in juni 2017 kotter Z181 uit Urk onderschept en bleek er 261 kilo cocaïne aan boord te liggen. De opvarenden en één van de eigenaars van de kotter Z181 zijn in mei 2018 veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 6 jaar. Volgens het OM heeft de man uit Amstelveen het transport georganiseerd, en is de man uit Urk daaraan medeplichtig geweest, door op belangrijke momenten met hem mee te gaan. De drie verdachten vormden volgens het OM in 2015 een organisatie die dergelijke drugstransporten tot oogmerk had, voorbereidde en mee uitvoerde.

Uit de onderschepte Ennetcom-berichten bleek dat de 31-jarige verdachte in opdracht van een van de andere verdachten, in juni 2015 het huis van iemand in Hippolytushoef heeft laten beschieten. De bewoner was thuis maar werd niet geraakt. De drie afgevuurde kogels waren bedoeld als waarschuwing. Het OM ziet het als een poging doodslag. Naast al deze zaken wordt de hoofdverdachte ook beschuldigd van witwassen. Er werd bij hem 90K cash en een aantal dure horloges aangetroffen en in beslag genomen.

Tegen de man uit Amstelveen is een gevangenisstraf van 13 jaar en 9 maanden geëist. De twee andere verdachten, een 43-jarige man uit Den Helder en een 51-jarige man uit Urk, hoorden respectievelijk 6 jaar en 5 jaar cel tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.