Jarenlange celstraffen voor teruggekeerde Syriëgangers voor deelname aan terreurgroep IS

De rechtbank heeft twee teruggekeerde Syriëgangers veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor deelname aan de terroristische organisatie IS en voorbereidingshandelingen voor de strijd.

Een 25-jarige man uit Leiden en een 24-jarige man uit Utrecht zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar en 6 maanden respectievelijk 7 jaar en 6 maanden. De rechtbank Den Haag vindt bewezen dat ze tussen 2014 en 2016 bijna 2 jaar deelnamen aan de terroristische organisatie IS.

De 24-jarge man uit Utrecht is ook veroordeeld voor een oorlogsmisdrijf. Hij liet, volgens de rechtbank, een foto maken terwijl hij lachend naast een door IS geëxecuteerde man poseerde die aan een kruis was gehangen. Deze foto plaatste hij op Facebook. Hiermee heeft hij de persoonlijke waardigheid van de overledene aangetast, een schending van artikel 3 van de Geneefse Conventie. Dat artikel verbiedt het aanranden van de persoonlijke waardigheid en beschermt personen die niet of niet meer deelnemen aan de strijd.
Het verspreiden van de foto kon verder bijdragen aan het verheerlijken van de macht van IS.

Beide mannen zijn in 2017 in Turkije al veroordeeld voor deelname aan IS. Volgens de rechtbank is het vervolgingsrecht niet verspeeld omdat ze nog niet een derde van de Turkse straf hebben uitgezeten. Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank wel rekening gehouden met het feit dat de mannen al in Turkije vast hebben gezeten voor soortgelijke feiten.