Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 25 jaar gevangenisstraf voor liquideren Turkse man met machinegeweer op straat in Leiden

Twee mannen zijn in hoger beroep veroordeeld tot 22 en 25 jaar gevangenisstraf voor een liquidatie met automatisch vuurwapen in Leiden.

Op dinsdag 14 juni 2016 werd het slachtoffer, de 50-jarige Turkse Z.E., onder vuur genomen op de kruising van de Rooseveltstraat en de Gieterijstraat in Leiden. Hij werd meerdere keren geraakt en raakte daarbij zwaargewond. Vervolgens is het slachtoffer met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar hij korte tijd later bezweek aan zijn verwondingen. Hij werd een jaar eerder, op 11 november 2015 in Amsterdam, ook beschoten.

Het gebruikte busje werd na de liquidatie iets verderop aangetroffen. De daders hebben nog geprobeerd om de wagen in brand te steken maar dit is mislukt. De politie heeft onder meer DNA-sporen van beide verdachten, twee handvuurwapens en een automatische wapen aangetroffen. Met het automatische wapen is Zeynel Er doodgeschoten.

Wie de opdrachtgever is voor de liquidatie en wat het motief was, is ook niet bekend geworden. Er is geen connectie gevonden tussen de twee mannen en het slachtoffer. Het OM vermoedt dat de moord dus in opdracht is uitgevoerd voor geld. Het slachtoffer was al eerder beschoten, maar overleefde die aanslag. Een collega van de man was kort voor de liquidatie doodgeschoten. Vermoedt wordt dat dit een vergissing was en de daders toen ook al Zeynel Er wilden doden.

Beide mannen ontkennen betrokkenheid bij de moord. Een van hen heeft een alternatief scenario opgeworpen voor zijn aanwezigheid vlakbij de plaats van het delict en op de scooter. Hij heeft ook verklaard dat de andere man niet met hem op de scooter zat. Het hof heeft dit verweer verworpen.