© YouTube

Joran van der Sloot wordt door Peru uitgeleverd aan VS voor afpersen moeder Natalee Holloway

De Peruaanse autoriteiten gaan Joran van der Sloot uitleveren aan de VS voor afpersen van de moeder van Natalee Holloway.

Peru heeft besloten om Joran van der Sloot, de Nederlander die een gevangenisstraf van 28 jaar uitzit in het land, tijdelijk uit te leveren aan de Verenigde Staten. Van der Sloot wordt gezien als de hoofdverdachte in de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005. De Verenigde Staten willen hem nu vervolgen voor afpersing en frauduleuze handelingen, na een aangifte van de moeder van Holloway.

Volgens de aanklacht zou de 35-jarige Van der Sloot in 2010, vlak voordat hij naar Peru vertrok, 25.000 dollar (destijds ongeveer 19.800 euro) contant geld van de familie Holloway hebben ontvangen. In ruil daarvoor zou hij hen naar het lichaam van Natalee hebben geleid. Vervolgens wordt beweerd dat hij het geld heeft gebruikt om fraude te plegen.

Natalee Holloway verdween tijdens een schoolreisje op Aruba in 2005. Ze werd voor het laatst gezien toen ze samen met Van der Sloot een bar verliet. Haar lichaam is nooit gevonden en de Nederlander werd destijds niet vervolgd. Een rechter heeft later verklaard dat Holloway overleden is. Op dat moment zou ze 36 jaar oud zijn geweest.

Van der Sloot zit momenteel een gevangenisstraf van 28 jaar uit in Peru voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in 2010. De Peruaanse regering heeft ingestemd met de tijdelijke uitlevering van Van der Sloot aan de Amerikaanse autoriteiten. “Hij zal daar worden vervolgd voor afpersing en fraude”, verklaarde de Peruaanse minister van Justitie, Daniel Maurate Romero.

Op basis van een verdrag tussen Peru en de Verenigde Staten uit 2001 kan een verdachte tijdelijk worden uitgeleverd om in het andere land te worden berecht. Zodra het gerechtelijke proces is afgerond, wordt de gevangene “teruggestuurd”.

Beth, de moeder van Natalee Holloway, reageerde verheugd op het nieuws uit Peru en zei dat er eindelijk gerechtigheid komt. Het is afwachten hoe de zaak zich verder zal ontwikkelen en welke gevolgen dit zal hebben voor Joran van der Sloot.