De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie

Justitie: Bende martelcontainers had plannen om minimaal zeven personen te liquideren

Justitie vermoedt dat de bende rond de martelcontainers in Wouwse Plantage van plan was om een reeks liquidaties te plegen.

Dat heeft het OM gemeld in de gerechtsbunker in Amsterdam tijdens de inleidende zitting. Volgens justitie was een conflict over meerdere miljoenen euro’s de aanleiding voor de moordplannen. Roger P. (49) alias Piet Costa zou volgens het OM zeker zeven personen hebben willen laten liquideren. Er zouden ‘huiveringwekkende’ berichten zijn onderschept waaruit de plannen zouden blijken.

De verdachten kwamen vorig jaar in beeld bij politie en justitie dankzij het onderzoek naar Encrochat. De politie kon live meelezen terwijl er berichten werden verstuurd over de martelcontainers en het ‘laten slapen’ van criminelen. Volgens de officier van justitie is Piet Costa de spin in het web. ‘Iedereen gaat liggen, geloof me’, zou P. hebben geschreven in een bericht op Encrochat. ‘Ze moeten dood, tot hun hond toe’, aldus een ander bericht die justitie eveneens linkt aan Piet Costa.

Roger P. was niet bij de inleidende zitting aanwezig. Naast hoofdverdachte inzake de martelcontainers wordt hij ook verdacht van betrokkenheid bij grote drugstransporten. Het gaat om de smokkel van 4800 kilo cocaïne. De partijen zijn in 2015 en 2016 in de havens van Antwerpen en Rotterdam onderschept.