In de rechtbank van Rotterdam is vijf jaar cel geëist tegen een man voor het witwassen van ruim 5,5 miljoen euro.

Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat de 68-jarige man uit Rotterdam miljoenen had staan op bankrekeningen in Zwitserland en in Nederland die op naam stonden van een Liechtensteinse Stichting en zijn zus. Verder bleek dat de verdachte over het geld kon beschikken en tonnen heeft overgeboekt naar Nederlandse bankrekeningen. Daarnaast zou hij met cash geld onder meer een Rolex en Volkswagen bus hebben aangeschaft.

Volgens justitie is er geen aannemelijke verklaring voor al zijn vermogen. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat de verdachte het geld heeft witgewassen: ‘Hij gebruikt een ingewikkelde constructie, waarbij hij doelbewust bezig is met het verhullen van zijn vermogen en zijn persoon.’ Het OM heeft een verbeurdverklaring geëist voor het aangetroffen vermogen. Het gaat om een bedrag van 5,5 miljoen euro op twee Zwitserse bankrekeningen, een Nederlandse rekening, een Volkswagen bus en een Rolex.

Ook de neef van de man wordt verdacht van betrokkenheid in deze zaak. Hij zou op verzoek ruim twee jaar lang dagelijks geld hebben gepind voor een totaalbedrag van ruim 300.000 euro. Tegen hem is een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk geëist.