Justitie eist celstraffen voor grootschalige phising en deelname criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor grootschalige phishing en deelname aan een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vrijdag 5 februari tot twee jaar gevangenisstraf geëist tegen de 27-jarige man uit Amsterdam en de 24-jarige man uit Zaanstad. Het OM verdenkt hen van oplichting, computervredebreuk, diefstal met valse sleutel en deelname aan een criminele organisatie. Volgens het OM hebben verdachten in het voorjaar van 2020 tientallen slachtoffers gemaakt in Nederland.

Volgens het OM handelden de verdachten volgens een vast patroon: de slachtoffers ontvangen een phishingmail, zogenaamd van hun bank, met de titel ‘bankieren in tijden van Corona’. Zodra het slachtoffer op het linkje in die mail klikt, komt hij of zij op een nep website van de bank, waar klanten wordt gevraagd gegevens aan te leveren, zoals hun telefoonnummer. Die gegevens belanden vervolgens bij de cybercriminelen, waarmee ze inloggen op de bankrekening van het slachtoffer. Daarna krijgt het slachtoffer een telefoontje van de verdachten, waarin zij de corona-angst bij hun slachtoffer nog eens extra aanwakkeren en dat het daarom niet nodig is naar het bankfiliaal te komen. Op deze manier bemachtigen de verdachten telefonisch een TAN-code, waarmee ze een mobiele betaalpas, op hun eigen telefoon, aan de rekening van het slachtoffer koppelen, of waarmee ze geld overmaken naar rekeningen van katvangers. Bij verschillende slachtoffers is op deze wijze voor duizenden euro’s gestolen, terwijl de bank in andere gevallen heeft voorkomen dat tienduizenden euro’s van rekeningen is gehaald.

Op basis van het onderzoek vindt het OM dat beide verdachten de oplichting, diefstal en hacking grotendeels samen hebben gepleegd in een georganiseerd crimineel verband, terwijl ze hier meerdere weken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee bezig lijken te zijn geweest. Dat blijkt volgens het OM bijvoorbeeld uit laptops en telefoons van de verdachten die vol staan met phishing-software; groeps-chatberichten waarin de verdachten afspraken maken over de phishing; en dat beide verdachten ten tijde van hun aanhouding in dezelfde hotelkamer zijn van waaruit slachtoffers worden gebeld. ‘Verdachten hebben zich in georganiseerd verband schuldig gemaakt aan grootschalige phishing. Dit phishen was een volwaardige baan en dagtaak, waarbij werd getracht en beoogd honderden slachtoffers per maand te maken.’ Aldus de officier van justitie.