Justitie eist maximale straf tegen ‘Rico de Chileen’ voor drugs, witwassen en deelname criminele organisatie

Justitie heeft de maximale gevangenisstraf geëist tegen Richard R. alias ‘Rico de Chileen’ geëist voor witwassen, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

De strafeis van veertien jaar is vandaag bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie (OM). Het OM ziet R. als de leider van een criminele organisatie die zich bezig zou houden met witwassen, drugshandel en liquidaties. Volgens de officieren van justitie speelde de 47-jarige Rico geruime tijd een prominente rol in de Nederlandse onderwereld. Hierbij zou hij samen met kopstukken Ridouan Taghi en maffiabaas Raffaele Imperiale samenwerken, aldus het OM.

De verdachte wordt door het OM niet vervolgd voor betrokkenheid bij liquidaties. Het draait hier alleen om drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Justitie heeft wel bekendgemaakt van plan te zijn om in een aparte strafzaak Rico de Chileen mogelijk te gaan vervolgen voor het opdracht geven tot en betrokkenheid bij liquidaties.

Het meeste bewijs tegen R. komt uit onderschepte PGP-berichten die volgens justitie verstuurd zijn door onder meer Rico en Ridouan Taghi. Uit de berichten zou onder meer blijken dat R. bepaalde wie er drugs kreeg en welke hoeveelheden er getransporteerd werden. Eén van de afnemers zou volgens onderzoek van het OM maffiabaas Imperiale zijn.

R. zelf ontkent betrokken te zijn bij grootschalige drugshandel en smokkel. Naar eigen zeggen verdiende hij zijn geld met de handel in horloges, het verhuren van dure sportauto’s en ondergronds bankieren. Volgens het OM zijn de verklaringen van Rico de Chileen ongeloofwaardig en zou het gaan om ‘hersenspinsels’. De uitspraak tegen de verdachte zal vermoedelijk in mei van dit jaar plaatsvinden.