Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Justitie eist taakstraffen tegen zeven mannen voor het financieren van terrorisme

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam taakstraffen en een voorwaardelijke celstraf geëist tegen zeven mannelijke verdachten.

Het OM verwijt de verdachten terrorismefinanciering en twee van hen ook het medeplegen van medeplichtigheid aan deelname aan een terroristische organisatie.

Volgens het OM hebben de jonge mannen in groepsverband vanuit Nederland de uitreis van een andere man gefinancierd die zich mede hierdoor kon aansluiten als strijder bij een terroristische organisatie in Syrië.

Onderzoek door Landelijke Eenheid en FIOD

Het onderzoek naar de verdachten is gestart in 2018, naar aanleiding van informatie van de Landelijke Eenheid van de politie. De FIOD heeft later een deel van het onderzoek overgenomen en aangevuld.

Uitreis gefinancierd naar Syrië

Het OM stelt dat de verdachten in totaal 18.000 euro hebben ingezameld om de uitreis van de strijder naar Syrië te financieren. De verdachten hebben dit geld in kleine bedragen overgemaakt naar de strijder, via onder meer bankoverschrijvingen, geldautomaten en geldwisselkantoren.

Het OM vindt de verklaringen van de verdachten over de inzameling en het doel van de verzending van het geld volstrekt onaannemelijk en bovendien kennelijk leugenachtig.

Ernst van de feiten en strafeis

Het OM stelt dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan een ernstige strafbare feit. “Terrorismefinanciering is een misdrijf dat de veiligheid van de samenleving in gevaar brengt,” aldus de officier van justitie.

Tegen vijf van de verdachten eist het OM een taakstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Ten aanzien van de twee verdachten waar ook deelname aan een terroristische organisatie bijkomt, eist het OM een taakstraf van 180 uur met aftrek van voorarrest (1 dag), waardoor resteert een taakstraf van 178 uur, en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.

Uitspraak over 14 dagen

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak in deze zaak.