Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Justitie eist verbod op ‘extreem gewelddadige’ motorclub Caloh Wagoh

Justitie heeft in de rechtbank om een verbod op motorclub Caloh Wagoh gevraagd.

Volgens de officier van justitie zijn leden van de motorclub verantwoordelijk voor ‘een stortvloed aan gewelddadigheden’. Bij de outlaw motorcycle gang speelt extreem geweld een grote rol, aldus het OM in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Behalve bij moord zouden leden ook betrokken zijn bij drugshandel, afpersing en onderling geweld.

Er zou volgens justitie een zwijgplicht heersen binnen de club. Verder krijgen gewelddadige leden een speciale badge op het hesje en worden ex-leden hardhandig uit de club gezet. ‘Caloh Wagoh is in elk opzicht maatschappij-ontwrichtend, gewelddadig, ondermijnend en illegaal’, aldus het OM.

De officier van justitie haalde verschillende incidenten op waarbij leden van de motorclub betrokken zouden zijn geweest. Zo belandde in 2017 tijdens een beschieting van het huis van een vermoedelijke drugsdealer een kogel in een stoel bij de buren. ‘Het is wachten op het eerste geval waarin een toevallige passant het slachtoffer wordt’, zei de officier.

Verder vertelde het Openbaar Ministerie over een man die dit jaar zelfmoord pleegde. In zijn afscheidsbrief zou hij hebben aangegeven dat hij werd afgeperst door Caloh Wagoh. Justitie is van mening dat de motorclub een strak geleide bende is die per direct verboden moet worden. De club mag zich in maart verdedigen tegen de aantijgingen. Het is niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.