Tot 5 jaar cel voor met excessief geweld roven Rolex-horloges in Amsterdam

De rechtbank heeft gevangenisstraffen tot 5 jaar opgelegd voor het stelen van Rolex-horloges bij straatroven in Amsterdam.

Vier mannen van 18, 20, 25 en 29 jaar zijn door de rechtbank veroordeeld voor een serie gewelddadige straatroven in Amsterdam. Ze hadden het voorzien op dure Rolex-horloges. De drie oudste verdachten krijgen celstraffen opgelegd van 40 maanden tot 5 jaar. De jongste verdachte wordt volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld tot 6 maanden cel, waarvan 3 voorwaardelijk, en een gedragsbeïnvloedende maatregel voor de maximale duur van 12 maanden. Daarnaast moet het viertal hun slachtoffers in totaal 115.000 euro schadevergoeding betalen.

‘Het geweld dat is gebruikt heeft zich niet beperkt tot het enkel weggrissen van een horloge. In tegendeel: elk feit kenmerkt zich door onnodig ernstig en excessief geweld, bijvoorbeeld het stompen en schoppen van slachtoffers, het aanbrengen van een nekklem en het achterover trekken van slachtoffers en het uiten van bedreigingen. (-) De omvang van de buit is daarnaast omvangrijk geweest: meerdere kostbare horloges werden gestolen die daarnaast vaak ook nog een emotionele waarde hadden voor de slachtoffers. Het gaat derhalve om feiten die een ingrijpende aantasting van de persoonlijke levenssfeer van anderen inhoudt, waarbij niet alleen sprake is van materiële schade maar ook van immateriële schade in de vorm van gevoelens van angst, onveiligheid en onzekerheid. De straatroven hebben tot grote onrust geleid bij de slachtoffers en daarbuiten.’ Aldus de officier van justitie tijdens de rechtszaak.

De officier van justitie had zes jaar cel geëist tegen een 18-jarige man die er onder meer van verdacht wordt in Amsterdam samen met anderen met excessief geweld mensen van hun dure horloge, voornamelijk een Rolex, te hebben beroofd. Op 2 oktober had de officier van justitie tegen drie medeverdachten al forse celstraffen geëist. De rechtbank heeft de verdachten schuldig bevonden en veroordeeld tot langdurige celstraffen.