Het bericht dat meerdere gebruikers van Encrochat hebben ontvangen na hack.

Justitie en politie keken maandenlang live mee op Encrochat PGP-toestellen criminelen

Justitie in Nederland blijkt enige tijd live mee te hebben gekeken op Encrochat. Er zijn meer dan 20 miljoen chatberichten onderschept.

Experts van de politie wisten berichten te onderscheppen nog voordat deze versleuteld werden door de gebruikers en Encrochat. De PGP-telefoons zijn zeer populair bij criminelen binnen de georganiseerde misdaad, die onderling anoniem en versleuteld berichten sturen. Hotspots van gebruikers zijn te vinden in bron- en bestemmingslanden van cocaïnehandel en in witwascentra.

Enige tijd geleden hadden we hier al over bericht nadat Encrochat een bericht verstuurde aan alle gebruikers in verband met een mogelijke hack. Er werd gemeld dat een overheidsdienst de telefoons en/of berichten zou hebben gekraakt. Destijds was nog niet bekend wie Encrochat gehackt heeft maar nu blijkt het justitie in Nederland in samenwerking met de Franse autoriteiten te zijn.

De berichten van ongeveer 10.000 gebruikers alleen al in Nederland hebben zicht gegeven op ongekend grote aantallen ernstige misdrijven, waaronder grote, internationale drugstransporten en drugslabs, liquidaties, plofkraken, afpersingen, overvallen, zware mishandeling en gijzelingen. Internationale drugs- en witwaslijnen zijn haarscherp in beeld gekomen. Oude bekenden van politie en justitie kwamen naar voren en nieuwe spelers zijn geïdentificeerd. Bovendien is duidelijk geworden dat criminelen her en der op belangrijke (logistieke) plaatsen ambtenaren hebben omgekocht, aldus het Openbaar Ministerie.

Er zijn tientallen geplande geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties, schietpartijen en zware geweldsmisdrijven voorkomen, doordat de politie snel heeft kunnen ingrijpen. Het blijkt nu dat de politie al sinds 1 april live kon meekijken met de communicatie van alle gebruikers. Het gaat om duizenden toestellen alleen al in Nederland die allemaal gehackt zijn. Dit verklaart ook alle onderscheppingen van grote partijen drugs, geld en wapens de afgelopen tijd. Naar verwachting zullen er vele aanhoudingen en nieuwe strafzaken volgen door de hack van Encrochat. In Nederland zouden 12.000 telefoons actief zijn en wereldwijd meer dan 50.000. Het bedrijf was één van de grootste aanbieders van PGP-toestellen.

Het onderzoek heeft een unieke inkijk gegeven in de internationaal georganiseerde misdaad. Opsporingsambtenaren hebben real time maandenlang berichten van criminelen meegelezen. Er kwamen ook dagelijks berichten voorbij over levensbedreigende situaties, die hebben geleid tot onmiddellijk optreden en ingrijpen door de politie. Zo zijn in 22 gevallen potentiële slachtoffers van crimineel geweld gewaarschuwd, meldt een woordvoerder van justitie.

In de onderschepte berichten is gezocht aan de hand van woordenlijsten met specifieke zoektermen zoals ‘kill’ en ‘slapen’. Hits kregen vervolgens een score toegekend. Hoe hoger deze score was, hoe meer onderzoek volgde om te achterhalen of werkelijk sprake was van een levensbedreigende situatie. Alle onderschepte informatie is beschikbaar gesteld in meer dan 100 lopende opsporingsonderzoeken. Naar schatting komt in meer dan 300 onderzoeken informatie beschikbaar over criminele organisaties. In een aantal gevallen zal nog onderzoek worden gestart. Meer aanhoudingen zullen naar alle waarschijnlijkheid de komende tijd volgen.

De politie stopte met live meekijken toen op 13 juni het bedrijf een bericht verstuurde naar alle gebruikers over een mogelijke hack. Er werd gewaarschuwd dat de toestellen niet meer veilig waren en onmiddellijk weggegooid moeten worden. De activiteiten van Encrochat zijn inmiddels beëindigd.

Het bericht dat meerdere gebruikers van Encrochat hebben ontvangen na hack.