Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Justitie in Spanje klaagt zangeres Shakira opnieuw aan voor belastingfraude

De Spaanse justitie heeft Shakira opnieuw aangeklaagd wegens belastingfraude.

De zangeres zou haar aangifte over 2018 niet naar waarheid hebben ingevuld. Er loopt al een soortgelijke zaak tegen haar over de periode 2012 tot en met 2014.

Het is nog niet bekend om welk bedrag het gaat. In de andere zaak gaat het om 14,5 miljoen euro. Dat bedrag, dat gaat over de jaren 2012 tot en met 2014, zou de artieste nooit hebben betaald aan de Spaanse belastingdienst.

Volgens Shakira heeft ze dat wel gedaan, maar dan aan de Amerikaanse fiscus. In die periode woonde ze het overgrote deel van het jaar in de Verenigde Staten, stelt de Waka Waka-zangeres. Alleen in 2015 zou ze het grootste deel van het jaar in Spanje hebben gewoond.

Shakira spreekt van een lastercampagne en zegt dat de zaak haar recht op privacy schendt. De zangeres zegt bewijs te hebben dat ze niet veel in Spanje was, wat haar zou vrijwaren van het betalen van belasting.

Mocht Shakira inderdaad schuldig worden bevonden, dan kan ze een celstraf van acht jaar krijgen. Ook eist justitie een boete van ruim 23 miljoen euro. Op 20 november moet Shakira voorkomen.

Shakira komt oorspronkelijk uit Colombia, maar verhuisde naar Spanje wegens haar toenmalige partner Gerard Piqué. De voetballer speelde bij FC Barcelona en de twee woonden samen met hun twee kinderen in de Spaanse stad. Het stel ging vorig jaar zomer uit elkaar.

De zaak tegen Shakira is een van de grootste belastingschandalen in Spanje in jaren. De zaak heeft veel aandacht gekregen in de media en heeft een negatief effect gehad op het imago van de zangeres.