Machinegeweren gevonden in verborgen ruimte busje in onderzoek 'criminele familie' woonwagenkamp
© Twitter (@politieob)

Justitie: Organisatie Godfather van Oss ging na aanhouding door met grootschalige drugshandel

De organisatie rond de man die bekendstaat als de ‘Godfather van Oss’ ging volgens justitie door met drugshandel na zijn aanhouding.

Martien R. werd op 13 november 2019 bij een grote actie van de politie aangehouden. Uit gekraakte Encrochat-berichten blijkt dat de organisatie rond R. na zijn aanhouding door is gegaan met grootschalige drugshandel. Verdachten Arnold M. en Toon R. zouden in die gesprekken hebben gecommuniceerd over cocaïne, MDMA en wapens. De 56-jarige M. werd op 25 november 2019 opgepakt. Nadat Martien R. was opgepakt, kreeg Arnold M. de leiding in de criminele organisatie, aldus het OM.

Volgens justitie blijkt uit gekraakte Encrochat-berichten dat M. betrokken was bij de smokkel van 315 kilo cocaïne in maart 2019. De drugs werden door de douane onderschept. De neef van R., Toon R., zou degene zijn geweest die onder de naam ‘Dirty Harry’ communiceerde. In chats werd onder meer gesproken over een Beretta (vuurwapen) en over grondstoffen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. Bij zijn aanhouding in een vakantiehuisje trof de politie de grondstoffen zoutzuur en apaan aan in een busje. Het ging om dezelfde stoffen waar gebruiker ‘Dirty Harry’ via Encrochat over had gesproken.

Martien R. (49) wordt door justitie gezien als de leider van een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige drugs- en wapenhandel. Bij een grote actie in november 2019 werden meerdere verdachten aangehouden. Tijdens Operatie alfa werd onder meer een woonwagenkamp in Oss hermetisch afgesloten en volledig doorzocht.

Het onderzoek naar de organisatie is na drie jaar afgerond meldt justitie. In de rechtbank in Den Bosch staan deze week meerdere verdachten die bij Operatie Alfa werden opgepakt voor de rechter.