Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Justitie plukt drugsbaas John G. uit Breda voor ruim 7 miljoen euro

Justitie heeft een schikking getroffen met drugsbaas John G. uit Breda voor een bedrag van ruim 7 miljoen euro.

De 61-jarige G. werd in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor grootschalige handel van en productie van soft- en harddrugs. Daarnaast werd de drugsbaas schuldig bevonden aan het witwassen van crimineel vermogen in 2009 en 2010. Tegen G. was zes jaar geëist.

In 2010 kwam G. in het nieuws toen zijn woonwagen in Breda werd doorzeefd met kogels. Hierbij kwam zijn 12-jarige zoon Danny om het leven. De schietpartij zou een wraakactie zijn omdat G. verantwoordelijk werd gehouden voor een verdwenen partij cocaïne van 400 kilogram. De rechtbank sprak G. destijds vrij van de handel in coke omdat er geen hard bewijs voor was.

Tegen het vonnis van de rechtbank ging zowel het OM als de verdachte in beroep. Met de verdachte is afgesproken dat hij en het OM het hoger beroep intrekken. Zij hebben dat gedaan en het hof verzocht het ingestelde hoger beroep niet-ontvankelijk te verklaren wegens gebrek aan belang. Op 23 december 2020 heeft het hof beide partijen in hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard. Dit heeft als gevolg dat zowel de strafzaak als ontnemingszaak tegen de verdachte niet meer verder gaan. Het vonnis van de rechtbank wordt hierdoor onherroepelijk. De verdachte zal de opgelegde onvoorwaardelijke gevangenisstraf, met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten, moeten uitzitten.

Het geschatte wederrechtelijk verkregen voordeel bedraagt € 7.425.132,82 euro. In het kader van strafrechtelijke onderzoek was bij verdachte reeds op diverse vermogensbestanddelen beslag gelegd, waaronder contante geldbedragen en sieraden. De totale waarde van het beslag, inclusief opgebouwde rente, bedraagt per 1 juli 2020 € 7.001.080,34. Verdachte draagt het conservatoire beslag, inclusief rente, over aan de Staat. Het conservatoir beslag omvat het geldbedrag en de auto die door de rechtbank verbeurd zijn verklaard, aldus justitie.